Loppuslut

Andra dagen ensam med barnen. Dagen började helt okej även fast vi förde Amanda till dagis mitt i Lillasysters förmiddags-skriksession. Vi hade en riktigt bra dag här hemma, jag fick disken fixad och huset dammsugat, så fick vi även besök av min pappa och mina systrar. 

Vi sökte hem storasyster från dagis, ringde Sambon och fick dåliga nyheter. Han skulle först komma hem sent på kvällen. Vi klarade oss relativt bra ända tills Lillasyster var inne på sin andra timme skrik, Amanda var ledsen över att jag inte kunde vara med henne och hunden sprang omkring för den ville ut och göra sina bestyr. 

Då brast det och jag ringde gråtandes till mamma och bad om hjälp. Och visst är hon guld värd min mamma, som kom hastigt och var med Lillasyster medan jag var ut med hunden och var med Amanda. Och framför allt var mamma och lugnade ner mig.

Fick hem Sambon för en dryg halv timme sedan och min "lyx"-kakao är uppdrucken i lugn och ro. Nu är jag helt mentalt slut och tänker gå och lägga mig.

      

01.10.2013 kl. 22:08

Första dagen.

Idag var även första dagen vi var för oss själva här hemma. Sambon var idag första dagen på jobb efter sin pappaledighet.

Som jag fruktat den här dagen. Till min förvåning lever vi alla ännu.

Morgonen började inte kanske som jag önskat, men när gör det det ? Sambon och jag har kommit överrens att det är lättast att han går ut med hunden före han far på jobb, så jag får ett "bekymmer" ur världen. Idag bestämde sig dock hunden för att strejka lite. Och Lillasyster bestämde sig för att ha en tvåtimmars skriksession också.

Först upp var Lillasysters morgontvätt, två sekunders pisspaus för mig, morgonmål åt Amanda, efter det började Lillasysters skriksession. Hon somnade imellan, och sov kanske nån minut åt gången. När hon sov for jag ut med hunden som nu inte riktigt var på samma linje som jag. Så vi var ute, kom in och tröstade lillasyster, for ut igen, in igen osvosv. Efter fyra gånger som jag var ut med hunden prestera den äntligen. 

Efter den rumban så började det löpa. Fröken tystande och var nöjd och glad efter det, så jag fick äta morgonmål, reda upp och själv fara på morgontvätt. Tog fram korvsoppa från frysen, som vi åt till lunch. Efter att vi alla ätit blev vi äntligen bjudna till Johanna och Henkkas nya lägenhet, och jag fick snoka och se hur deras nyrenoverade lägenhet ser ut. 

När vi kom hem blev det mellanmål och sen fick vi hem Dani. Och nu först konstaterade jag att vi klarade ju oss. Visst kändes det hopplöst på morgonen, men efter det har vi haft det ganska bra. Undrar hur det skall gå imorgon, då Amanda har dagisdag och det finns en tid att passa ?

           

30.09.2013 kl. 19:44

Super söndag !

Åh vad glad jag blev då min fina Sambo föreslog att jag skulle pumppa ut mjölk, och lämna bägge barnen med honom, så jag fick fara ut på länk själv.

Så blev jag ännu gladare när han gick med på att "romu-rummet" nu skall bli mitt hemma-gym (tills det en vacker dag i framtiden blir badrum & bastu). Kommer få en crosstrainer, köpa en gymstick och så har jag redan en hel del andra jumppagrejer redan. 

Huippu söndag !

 

        

29.09.2013 kl. 19:09

Blandat.

De två senaste nätterna har inte varit så lyckade. Jag har fått sova två-tre timmar per natt, vilket såklart bidrar till att jag är super trött. Så har inte mycket att komma med, men lite text och osammanhängande bilder skall Ni få.

Igår var första besöket till rådgivningen för Lillasyster. Vi har haft turen att de besökt oss här hemma hittills. Allt bra och Lillasyster växer fint och väger nu 4060g och är 51,5 cm. Lillasyster fick mycket beröm för att hon är så spänstig.

Har också skickat priser till Karin & Heidi som vann Tävlingen.

Hem på posten fick de choklad-ansiktsmask och en Fazer-patukka. Litet men gott.

Dagens mat - sallad med mozzarella, couscous med grönsaker och räkor och lite kvarbliven lax från gårdagen.

Och en selfie från dagens regniga länk med mina flickor. 

Nu blir det kvällsrutiner här och så hoppas jag på en sömnrikare natt inatt.

     

26.09.2013 kl. 20:33

Hösten i mitt hjärta.

Vad jag sen tycker om hösten ! Sköna tröjor, yllesockor, duntäcke, mörkt om kvällarna, brasor, inte behöva sheiva benen hela tiden eller lacka tånaglarna hela tiden m.m.

Idag blev det första långlänken efter förlossningen. Som jag längtat efter detta. Att kunna gå långa länkar utan att få ont eller bli överdrivet andfådd. Så sköööönt ! Imorgon igen hoppas jag ! Nu får jag se framemot att få "grönt ljus" på eftergranskningen, så det kan bli lite annat än "bara" promenader.

När vi kom hem från vår långlänk hade vi fått brev från församlingen angående dop. Nu blir det att börja planera dop ! 

Har redan bestämt mig för att inte vara duktig alls, och beställa alla kakor. Jag hatar att baka. Jag har bättre för mig på dopdagen än att stå och garnera och dekorera några kakor. Prima !

God laxsallad blev det till mat.

Nu sover båda ungarna, så jag njuter av tillfälliga tystnaden och dricker mango/persikaté.

        

24.09.2013 kl. 22:06

Lördagkväll.

Det blev besök hos Mommo och promenad med vår lilla familj här på kvällskvisten.

Kan bara säga ; Vitsi vad fin kväll det har varit. 

Och nu efter att jag packat allt färdigt inför morgondagen och haft en liten fröken med mycket magknip så tar jag natt och hoppas jag får sova någorlunda. Imorgon har vi en stor dag framför oss.

       

 

21.09.2013 kl. 22:22

Måndag !

En vecka har gått sedan Lillasyster föddes. Vau, föddes hon inte igår liksom ? Nåväl, idag har vi inte gjort så farligt mycket extra men lite bilder skall Ni få från vår dag.

Min goda sallad med laxbullar.

Haft två snabb-besök av min Famo och flickornas Mommo.

Mommo hade varit och handlat och hämtade lite kläder åt Lillasyster och en hösthalare + handskar åt Storasyster.

Bilder från dagens vagnpromenad. Aij vad jag sen tycker om hösten.

Dagen till ära har Lillasyster varit första gången i badet här hemma. Hon tyckte nog det var så skönt. Nöjd och glad hela badet. 

Jaa-a det här var liksom vår dag det, inte mycket att hänga i julgranen men alltid något. Nu blir det en kopp te sen sovdags.

            

 

16.09.2013 kl. 21:24

Super-Söndag !

Har haft en riktigt bra söndag.

Vaknade och konstaterade att jag fått sova allt som allt sex timmar totalt på natten. Båda flickorna sov duktigt hela natten.

Sedan tog nyfikenheten över och jag kunde inte hålla mig, så jag ställde mig på vågen för att se vad den säger. För kanske första gången tyckte jag den var riktigt snäll. Tre kilo kvar så är jag tillbaka på samma vikt som vid inskrivningen. 

Efter det såg jag min förlovningsring som luggit flere veckor på kökshyllan, begrundade en stund och beslöt mig för att testa den, och den gick på mig igen.

Sen har det nog varit extra skönt att inte ha besök idag, bara få vara vi. Förutom några minuters spontanbesök av min Faster och Kusin, som bara kom innanför dörren, snusa lite baby, lämnade en gåva och for sedan vidare.

De hämtade inte helt oväntat söta Diinglisar. De hämtade Elefant diinglisar till vagnen då Amanda föddes. Jag tycker de är sååå söta.

På kvällsidan var vi hela familjen ut och gå med vagnen en liten promenad. Slapp längre den här gången. Tyvärr måste jag säga att jag nog inte skall testa gå nån längre stäcka ännu, fick ganska sjukt efteråt. Tar det sakta men säkert.

Så lossnade också navelstumpen på Lillasyster idag.

Nu sjunger snart sista versen på Disneyfilmen sedan blir det tutidags för våra fröknar. Jaa-a och jag tror jag också går och kastar mig.

          

15.09.2013 kl. 20:10

Vagn-debut

Eftersom Lillasyster sov mycket bättre förra natten, kände jag mig aningen piggare idag.

Visserligen innehöll förra natten cirka lika "mycket" sömn som de andra nätterna dvs cirka tre timmar men det var inte på grund av Lillasyster utan denna gång var det storasyster som höll mig vaken. De andra nätterna har ju varit så sömn-fattiga för att Lillesyster hela tiden velat vara vid bröstet. Men nu var det Amanda som vaknade fyra tiden på natten och var pigg som en lärka. Men det var lite annat eftersom jag kunde halvsova fast Amanda var vaken, och hon kräver ju inte samma sorts uppmärksamhet som Lillasyster, så jag kände mig på så sätt mera utvilad idag.

Så efter vår dags-"päikkärit" med Lillasyster så ställde sig Sambon och lagade mat och jag fick för mig för att fara ut med barnen och syskonvagnen på en liten promenad.

Och den promenade blev nog som kort som den bara kunde bli. Hahah ! Lillasyster började skrika nästan genast, men jag fortsatt gå i hopp om att hon skulle somna igen, men icke. Så jag vände om och gick tillbaka hem.

Väl hemma slutade Lillasyster skrika och somnade - SÅKLART.

Nå även fast det blev kort var den här mamman ändå ganska glad, även fast hon har enorma påsar under ögonen.

Vi får göra nytt försök en annan dag. 

       

14.09.2013 kl. 21:10

2010 vs. 2013

Jag är medveten om att varje graviditet och förlossning är olika, så är det klart man jämför med tidigare upplevelser.

Även fast jag tycker lika mycket om slutresultatet på båda förlossningarna, måste jag medge att Lillasysters förlossning nog var behagligare.

Nu fick jag uppleva den där "Nu händer det"-känslan som jag missade med Amanda, eftersom 2010 blev förlossningen igångssatt. Nu fick jag uppleva smärtan som smygandes, det började svagt och man hann tolerera smärtan och ta det på ett annat sätt då den ökade gradvist.

2010 - började förlossningen med att vattnet gick och jag lamslogs av de kraftiga täta sammandragningarna som kom genast och med litet mellanrum, och jag fick panik då det genast pangpå gjorde så helsikes ont.

2013 - Nu kunde jag koncentera mig på andningen genom värkarna och kände mig som jag hade kontroll över situationen. Dessutom kändes det inte främmande som 2010, utan bekant eftersom jag redan gått igenom en förlossning, så kändes den nu tryggare.

Jag haft samma inställning till smärtlindring båda förlossningarna. Du kan omöjligt veta hur du tar situationen när den kommer, du kan ana och förvänta dig, men du kan inte veta. Jag har inte tänkt mig något, utan väntat och sett hur det känts. Båda gångerna har jag tagit epidural, och varit mycket nöjd över beslutet. Nu 2013 erbjöds jag igen lustgas, men tackade denna gång nej eftersom jag kände det mera obehagligt än till nytta. 

Då jag födde Amanda fick jag epidural redan då jag var tre centimeter öppen och läkaren fick då epiduralen på plats på tredje försöket, och dessutom fick jag sitta med ryggen rudad, vilket var behagligare. Så då låg jag smärtfri i många timmar och kunde sova och äta medan kroppen arbetade och jag inte kände minsta lilla smärta. Det var ju  nog behagligare än att först få slappna av vid 8 centimeter öppen.

Tiden efter förlossningen har också denna gång varit behagligare. Med Amanda behövde jag sys massor, jag sprack ända upp till livmodermunnen och på grund av det hade jag jätte svårt att sitta i flera veckor, även att gå var svårt. I och med att jag inte sprack lika mycket denna gång och behövde endast fyra stygn nu, har jag kunnat sitta normalt genast efter förlossningen.

Jag förlorade även mera blod med Amanda även om mitt HB var bättre med Amanda än nu. Och ioch med att jag förlorade så mycket blod då, så var jag även mycket mycket tröttare. 

2010 var ju en ny främmande situation och jag var mera nervös och spänd den första tiden med Amanda. Nu känner jag mig säker i rollen och det gör ju mig mera avslappnad och även mera pigg.

Men som sagt så tycker jag lika mycket om slutresultatet - vilket är huvudsaken. Det är ju värt all möda och smärta. Man glömmer allt besvär man gått igenom samma sekund som barnet är ute.

       

 

 

 

14.09.2013 kl. 20:41

Förlossningsberättelse

Förbered Er på långläsning. Skall försöka göra det så redigt som möjligt. 

Det börjadendagen. På kvällen efter att Amanda somnat såg vi nya avsnitt av NCIS och det blev rätt så sent. Klockan 01:00 kände jag den första värken. Jag märkte genast att den var annorlunda som de andra värkar jag haft. Tänkte inte mera på det och gick till sängs.

Drömde på natten att jag hade värkar, och vaknade till att det var riktiga värkar jag hade. Drömmen var sann. Yrvaken som jag var orkade jag inte notera det destumera. Vaknade varje gång en värk började, sneglade lite på klockan och konstaterade att värkarna kom med ca. 20 minuters mellanrum.

När klockan nått fem kunde jag inte mera sova mellan värkarna utan började lite ana att det är påriktigt nu. Började klocka värkarna. Cirka femton minuters mellanrum. Nu började värkarna vara ganska sjuka. Steg upp, gick på vessan, släppte ut katterna och sånt. Tidigare har sammandragningarna slutat eller fått längre mellanrum då jag rört på mig. Nu kom de bara tätare, och gjorde sjukare. Nu kom sammandragningarna med tio minuters mellanrum. Textade mamma och förberedde henne på att kanske få komma och agera barnvakt. Gick på vessan igen och märkte att jag trott helt fel. Jag trodde tidigare att slemproppen gått, men jag hade fel - NU for den. Nu kom sammandragningarna med nio minuters mellanrum, plötsligt blev det bara åtta minuters mellanrum. Nu ringde jag mamma och bad henne komma över.

Packade med det sista till BB-väskan medan vi väntade på att mamma skulle komma. Då mamma anlände kom värkarna med bara fem minuters mellanrum. Ringde Lojo och meddelade att vi är påväg. Resan till Lojo gick minsann snabbt och vi anlände passligt till skiftesbyte, så  togs CTG-kurvan en halv timme, tills sedan en barnmorska kom. Sammandragningarna var fortfarande med fem minuters mellanrum. Får nu Litalgin intra muskulärt, men det hjälper inte det minsta.

Barnmorskan undersökte mig och konstaterade att jag "bara" var två centimeter öppen. Great, tänkte jag, vi blir väl hemskickade härifrån ännu. Så blev inte fallet. Vi förlyttades till ett rum och eftersom klockan nått åtta serverades jag morgonmål som jag åt medan jag satt på "pomppo-bollen" och med en dyna emellan, lutandes mot sängen. Barnmorskan börjar fixa igång badkaret.

Klockan 09:20 sjunker jag ner i badkaret och känner mig relativt avslappnad. Kan ännu koncentera mig bra på värkarna och andningen. Känner mig som en vinnare som skötte mig så duktigt. Efter en stund kommer de där sendragen i vänstra benet igen som jag var bekant med några veckor före förlossningen, men denna gång gör det ännu sjukare och jag börjar svära av smärta.

Klockan 10:00 kliver jag ur badkaret och sammandragningarna tar mig med sån fart att jag håller på att tappa fattningen. Värkarna bara kommer och kommer, utan paus, tillika som sendraget i benet håller i sig. Barnmorskan kollar läget - och jag är 4-5 centimeter öppen, och hon spräcker hinnorna och fostervattnet går. Barnmorskan ringer anestesiläkaren, som kommer efter bara några minuter. Jag ser henne inte alls, bara ligger och försöker koncentera mig på värkarna.

Nu kommer vi till det skedet jag får en dödsönskan.. Jag ligger på sängen i otroligt obekväm fosterställning, med värkar och sendrag. Kommer ihåg hur det här fungerar. Jag försöker mitt bästa för att ligga stilla fast jag har så ont. Anestesiläkaren har svårt att få epiduralen rätt. Jag har tappat räkningen på hennes försök att få epiduralen rätt.

Jag får panik av all smärta. Sammandragningar utan mellanrum, sendrag nonstop i benet och ett enormt tryck i ryggen av alla stick.Jag skriker rakt ut av smärtan. Jag skriker inga ord - bara rakt ut. Jag har en svag minnesbild av att Dani pajar min hand medan jag bara vrålar av smärta och tårarna rinner.

En apparat börjar skrika och en till läkare kallas på plats. Babyns EKG-kurva är inte som den skall.

En halvtimme senare dvs. kl. 11:00, och sex försök senare till att få epiduralen på plats, får läkaren ÄNTLIGEN epiduralen på plats och lämnar rummet. 

Rummet fylls av folk, jag vet inte hur många och är för trött för att ens orka notera något, för trött för att reagera på värkarna vars smärta inte ännu hunnit börja avta. Ligger bara och gråter av utmattning. Får klart för mig att det måste tas ett blodprov från babyns huvud för att veta att babyn får tillräkligt med syre.Provet tas och det visar sig att babyn nog mår bra, men antagligen också fick panik, då jag hade det.

Nedre läget kollas och under den tiden som ansestesiläkaren och den andra läkaren var på plats hade jag öppnat mig från 4-5 centimeter till hela 8 centimeter.

Det berättas för oss att babyn har mycket hår, och att det mörkt. En liten ljusglimt för mig och jag orkar skämta med Dani, och frågar om han vill ha faderskapstest nu, eftersom vi båda var bombsäkra på att det skulle komma en liten Amanda-kopia dvs. nästan skallig med några riktigt ljusa fjun på huvudet.

De två sista centimetrarna som är kvar, ligger jag ensam i rummet ( Dani tog endast rökpaus, och kom tryggt tillbaka sen)  och halvsover och försöker samla krafter inför kommande. Börjar känna flere enorma tryck och när det börjar bli riktigt obehagliga ringer jag på klockan. Läget kollas och jag är nu fulla 10 centimeterar öppen. Jag ber om förlossningspallen eftersom jag tyckte om den då jag födde Amanda.

Klockan är 11:40 då min rumpa landar på pallen. Jag hinner just och just få ner rumpan så kommer ett enormt behov av att krysta och jag får deja vú från 2010. Det känns som jag lämnar min kropp och svävar ovanför den, och kroppen sköter sitt helt och hållet. Bara efter två krystningar säger barnmorskorna åt mig att sluta krysta. Jag rycks tillbaka till mina fulla sinnen, och frågar förvånat om det var färdigt redan. Barnmorskorna skrattar och menar att det var färdigt nu.

Efter bara tre minuter, dvs klockan 11:43 föddes vår älskade och så efterlängtade dotter. Jag kommer ihåg att jag fungerade ungefär lika som 2010, lutar mig bakåt med vårt lilla gråtande knytte i famnen och gråter av lycka. Frågar om det är en flicka som det sades åt oss på ultrat, vilket var korrekt.

Mamma och dotter förflyttas tillbaka till sängen. Pappa klipper av navelsträngen. Jag börjar amma, tillika som barnmorskan kollar om jag behöver sys, vilket behövs. Fyra stygn och nästan en timmes ammning senare är Pappa och barnmorskan och far och tvättar, väger och mäter vår lilla fröken. Vår andra dotter är nästan exakt lika stor som sin storasyster. De är precis lika långa, och vikten skiljer endast tio gram.

Pappa tar sin dotter i famnen och sitter och bekantar sig med henne medan jag går i duschen. Jag hade förlorat endast 300 ml blod och hålls denhär gången på egna ben hela duschstunden. 2010 duschades jag av barnmorskan medan jag själv låg på golvet för jag tänkte svimma hela tiden - så jag tycker nu 2013 att det var lite trevligare stund.

Brickan rullas in och jag äter och dricker tillika som jag ammar igen. Efter ammningen är färdig förflyttas vi till vårt rum. Jag tycker jag känner mig ganska behaglig och mänsklig i jämförelse med 2010, då jag kände mig så söndertrasad och kunde inte sitta ordentligt på flere veckor. Känner mig så till lags att jag tillåter besök den dagen.

Dani lämnar sjukhuset för att åka och söka den nyblivna storasytern. Hon kommer springandes in i rummet och ropar : "Heeeej mamma". Amanda konstatrerar att babyn inte mera är i mammas mage, och frågar om jag nu kan hoppa med henne på trampolinen. Famo och Mommo infinner sig nu också på BB. Amanda vill snabbt hålla i sin lillasyster och vill inte heller ge henne ifrån sig då Mommo frågar om hon får ta lillasyster i famnen. Men myrorna i byxorna tar snabbt över på Amanda och de andra får hålla lillasyster i famnen.

Vi får också besök av Danis gudföräldrar och av Frökens blivande gudföräldrar. När besökstiden är slut blir ännu Dani, Famo och Amanda kvar en stund, tills det blir dags för dem att åka hem för att Amanda börjar ha sovtider. Efter dörren stängs gråter jag nästan lika mycket som Amanda. Både av lycka och saknad. Saknade Amanda så mycket, men tillika så lycklig.

Tänk, nu har jag två barn. Jag har blivit given två otroliga underverk. Det finaste och dyrbaraste i mitt liv. Nu har jag två döttrar, båda två lika vackra, lika älskade och efterlängtade.

     

14.09.2013 kl. 19:09

De första dagarna.

Hur har våra första dagar varit ? Bra nog. Emotionellt stort. Måste säga att det är helt annat med andra barnet - man är mera säker på sig själv.

Dagarna har mest kretsat kring amningen. Fröken tycker mycket om att vara vid bröstet och är hon inte vid bröstet så sover hon. Någon gång på dagen har hon en stund som hon är vaken och tittar lite omkring sig, men hastigt blir hon trött och somnar.

Lillasyster är nog snäll även om inte mamma får sova på nätterna. I genomsnitt har jag ungefär sovit ca. tre timmar per natt. Orsaken är ju att hon skall vara vid bröstet hela tiden. I och med att hon skall vara mycket vid bröstet får hon också ganska mycket prutt i magen.

Hur var BB ? Jodå det var bra. Inget att klaga på. Nya jätte fina och fräscha utrymmen. Bra och kunnig personal. Jag får ofta frågan hur det igentligen är med den svenska servicen där - svaret är lite såsomså. Förlossningen gick denna gång på finska, men det störde mig inte. På avdelningen var det ungefär 50/50 finska och svenska. 

Barnläkaren som gav oss klartecken att åka hem måste jag berömma lite extra. Wow, vilken bra läkare. Man märkte att hon tycker om det hon gör. Hon gullade med Lillasyster, hon böt kakkablöja (!) osv. 

Hemma då ? Hemma är alltid hemma. Man är mera bekväm hemma. Mycket ensamma har vi nog inte varit. Vi har haft ganska mycket besök, och än är det inte färdigt. Så vi har inte riktigt smaka på den vanliga vardagen ännu. 

Gåvor från dagens gäster.

Jag skall skriva en förlossnings-berättelse åt Er, men den kommer få vänta lite. Fast själva förlossningen gick snabbt, så är det ändå mycket jag vill nämna.

     

 

12.09.2013 kl. 20:56

En sista sommarkänsla.

Snart mitten av september nådd. Och ännu fick man en varm sommarkänsla idag. Det blev grillmat - en sista gång iår.

Fast visst märker man att det är höst i luften - bladen börjar gulna och falla på marken.

Fast man vid det här laget kanske har upp till öronen med den där grillmaten - så med tanke på att det är årets sista, så var det riktigt gott.

          

08.09.2013 kl. 19:08

Investering.

Gjorde en enligt mig bra investering idag. 

Köpte en "tvättsugare". Ser ut som en stor dammsugare, som först sprutar vatten med medel blandat på textiler och sedan suger upp det så det blir som nytt.

Fungerar även som vanlig dammsugare och våtsugare ( dammsugar upp vatten) . 

Så ser den ut. Bilden lånad från Google.

Så här blir resultatet :

Armstödet på soffan - före.

Efter.

Skitvattnet far in i en behållare, som sedan är lätt att tömma efter användning. 

Efter att Sambon rengjort soffan, försvann han ut och tvättade mina bilsäten. För mycket längesen transporterade jag en paj i min bil , inte så välskyddad och det resulterade i en stor fläck flott. Nu är den borta. 

Med "tvättsugaren" kom det även med en borst-del till, som tydligen gör under med t.ex djurhår på t.ex mattor. Mattorna i huset skall få sig tillnäst. Så funderar jag även på att ta ett varv på sängen, men det gör jag i ett senare skede eftersom jag just bytt lakan.

Vad kostar denna godning ? Mycket är nog första tanken. Om man sedan tänker på vad det skulle kosta att föra bilen på skild bänktvätt, ha nån firma och rengöra soffan och mattorna i huset - så är det här billigt, plus att då har du alltid den tillgänglig. Och råkar det sig att du får vattenläckage och har vatten på golvet - så suger den upp vattnet, så du behöver inte ha en firma dit och göra det.

Huippu juttu !

 

        

 

03.09.2013 kl. 17:06

Oh Happy Day !

Efter två mycket dåliga dagar, klirrade det lön och semesterpengar ner i kassan och vi åkte till Ekenäs efter rådis-besöket.

Egentliga orsaken till att vi for till Ekenäs var att jag skulle hämta lite FB-prylis tavara, och tänkte då att jag samtidigt far till Linex efter lite amningstoppar till. Och jaa-a är man en gång i Ekenäs, far man ju till Mommo och hälsar på.

Mina prylis-fynd var en svart väst, en BH och två armband.

Linex nästa då.

Unnade mig själv nya underkläder och vad jag trodde var två stycken ammningstoppar. Har länge pirrat om att alla mina underkläder är sönder och sjabbiga, så när vi kom hem satte jag mig och rensade underklädeslådan ( när hände det sist ?) och slängde bort långt över halva innehållet.

Vad gäller ammningstopparna, så var dom alla och hängde efter varandra där, inte såg jag efter destumera, tog två svarta i min storlek och gick till kassan. Väl hemma märkte jag att den andra "toppen" var en bodyshaper (!). Högravida jag hade köpt en bodyshaper. Snyggt. Tur så har jag Jassu som lovade fara och byta den åt mig.

När vi nu engång var inne i Lindex och det fanns extra chash så fick Amanda en liten uppdatering till sin garderob också.

Tag tre betala för två - underskjortor. 

Fina farkkun och en ny college.

Något fröken hade väldigt ont om var passliga pyjamasar, så nu fick hon några nya sådana.

Och så hittade hon en "underbaaaaaaar prinsessaskungen klänning" enligt henne själv. Och eftersom vi har fullspäckad höst med flertal dop, ännu flere kalas m.m så inhandlade vi den också.

Och nu får jag den inte av henne. Hon står och speglar sig och beundrar sig, och säger bara att den är "underbaaaar", och så dansar hon i cirklar så att klänningen lättar lite. Nää vadå riktigt fröken.

Sen var det Trollböle som gällde. Vi möttes av en underbart söt sötnos.

En liten Disa-hauva, som blev så trött efter att hon ätit.

Också vi hade turen att bli bjudna på mat hos Mommo. Passade våra hungriga magar mycket fint. Både jag och Amanda tog två portioner. Namnam.

Nu blir det soffan en stund före vi skall till nästa plats.

            

30.08.2013 kl. 16:29

En lördag.

Jag läser ibland mitt horoskop. Jag tycker det är så jännä hur de kan stämma perfekt ibland. Dagens horoskop löd så här :

"Helst skulle du bara vilja ta det lugnt idag. Bäst är dock om du försöker röra på dig en smula, det kan dröja innan du får tid igen"

Oukkej tänkte jag och efter att jag slöat en stund på förmiddagen så hamnade städgrejerna i händerna på mig och nån timme senare var dammet torkat, dammsugat, golvet torkat och inre fönstren tvättade. Plus några maskiner byke tvättat. 

När en höggravid kvinna städat brukar man, i synnerhet jag vara ganska så svettig, anfådd och grisrosa. Hastigt piffade jag lite upp mig, tog på mig typ den enda tunika som går på mig och tog Amanda med och åkte iväg för att träffa Pamela.

Efter dejten med den här fina typen, körde vi raka vägen till Mommo. Mommo hade nämligen varit och handlat lite idag, och hon hade hittat lite fint åt Amanda.

Efter att vi lite provat, petat och begrundat hur "uuuunderbara" ( Amandas nya favorit-uttryck ) grejer Mommo handlat så for vi ut för att se när Mommos man tröskade. Att sitta i traktorn och se på medan tröskan tömde säden i vagnen bakom traktorn, var nog jännä juttu tyckte fröken. Intresset att fara med och åka tröskan fanns nog, men när det väl gällde så svek modet och det var ändå bäst att stå på åkerkanten och kolla. 

Så efter det här tyckte jag att jag följt mitt horoskop riktigt tillräckligt och vi stryde nosen hemåt för att slöa på soffan och för ungefär femtioelfte gången se Askungen. Till min förvåning bestämde fröken mittiallt att hon vill se Aladdin den här gången, istället för Askungen som spelar på cirka sju gånger i dagen, i en månads tid nu. Så hela dagen känns som en lottovinst nu.

       

 

 

24.08.2013 kl. 20:03

Girls-time

Som jag nämde igår så skulle Sambon inte slippa hem idag, så vi har varit bara vi flickor idag. Fast hemskt ensamma har vi inte varit.

Tisdag - betyder dagisdag. Hämtade Amanda därifrån klockan tre och sedan träffade vi Amandas Gumor och hennes fröken.

I cafeet fick jag riktiga tryck-känningar, och många gånger, och de tog riktigt sjukt. Tänkte för mig själv att det skulle ju vara typiskt om det skulle starta idag, då Sambon kör på vägar jag aldrig hört talas om. 

Kom hem, åt lite, slöa lite sedan for vi till Amandas Mommo för att gå ut och gå. Joo, visst kan jag gå ut och gå utan Mommo också, men det underlättar att ha en annan vuxen med eftersom Amanda har sån fart på att jag inte hinner med.

Nog med text - nu bilder :

Efter kvällslänken, lite glass och slöas hos Mommo kom vi hem passligt till sovtider. Nu sover fröken sött, den här Mamman är nyduschad och tänker nu fara och slänga sig i en renbäddad säng. Aij, så skönt.

          

20.08.2013 kl. 22:25

Att göra på en söndag.

Efter en rätt så slö förmiddag med dottern fastklistrad framför Askungen och jag halvsovande på soffan, kom sambon och meddelade att NU skall vi fara. Bauhaus och Prisma nästa.

Som nämnt tidigare i bloggen har det ett par gånger regnat in i köket, och då det "undersöktes", så hittades det ju surprise surprise också andra fel. Så det inhandlades lite rör från Bauhaus. 

I Prisma handlades det det vanliga i mat-väg plus att jag unnade mig nya örhängen.. det var en tid sedan. Tror jag faktiskt inte köpt örhängen på de senaste cirka sju åren.

Vanliga simpla blev det. Bra så.

Även om han kan vara det mest irriterande som finns, så finns det stunder jag blir upplyst varför jag vill leva resten av mitt liv med min Sambo. Under sista delen av graviditeten har jag inte varit riktigt den energiskaste, så att säga. Han kan först jobba i långt flere timmar än en vanlig arbetsdag, komma hem och se en strandad val halvsovande på soffan, så fixar han disken, reder upp och lagar mat. Idag medan strandade valen låg på sin sedvanliga plats i soffan var han och fixade syrenen iskick och efter det hoppade han och dottern på trampolinen. 

Standade valen flyttade sig till sin sedvanliga plats på terassen och såg på medan mina allt sjåpade sig på trampolinen.

Bara dottern somnat skall jag se om min kropp tillåter mig fara ut på kvällänk med den här sötnosen ovan.

           

18.08.2013 kl. 20:45

Kräftor på stugan.

Idag var vi bjudna till stugan för att äta kräftor och annat gott, i sällskap av familjen och familjevänner.

En jätte lyckad eftermiddag/kväll. Amanda hittade en ny vän och de lekte jätte fint med varandra. Endast ett par minuter efter att vi hade startat bilen påväg hem, så somnade fröken.

Tillräckligt text, bilder bilder :

Nu ska jag sjunka ner där vart jag trivs bäst - hemma i soffan.

       

17.08.2013 kl. 21:05

Effektiv morgon.

Det händer ibland, dock hemskt sällan det att jag är lite för effektiv på morgonen. Jag är den som tycker om att ta det långsamt på morgonen, men ibland rycker det till nånstans.

Medan jag väntade på att Mannagrynsgröten skulle bli färdig, satte jag mig och rensa jorgubbar som vi lade på gröten och resten åkte in i frysen.

Efter att gröten var färdig passade jag på att koka babyns tuttar, tuttflaska och annat som skulle kokas.

Men efter detta blev jag mig själv igen, och spenderade lite tid halvsovande på soffan.

     

10.08.2013 kl. 13:43

Rensar huvudet.

Nu måste jag rensa lite.

Det är ju grym baby-boom just nu, åtminstone i mina kretsar. Nu börjar alla ha fått sina små. Var och varannan dag ser man "Äntligen kom vår efterlängtade..." -statusar på fejsboken. 

Nu vill jag också. Nu börjar jag färdig med den här graviditeten. Nu har tycker jag att babyn så småningom skulle få komma. De är inte så roligt att inte få sova på nätterna. Är mera vaken på natten, än sover. Vessan skall besökas åtminstone fem gånger per natt. Jag vaknar VARJE gång jag behöver vända mig för det tar sjukt i bäcken. Sen är det ju sommar - jag har så inihe***tes hett och man behöver inte vara gravid för att veta hur jäkligt det kan vara att ha för hett då man försöker sova.

Samtidigt är jag ju helt dabbig, för igentligen vill jag att tiden skall stanna för en stund så jag får njuta den sista tiden med Amanda. Samtidigt ifrågasätter jag min roll som tvåbarnsmamma.

Om man får säga själv, så tycker jag att jag är en ganska duglig mamma åt Amanda. Men du kan bara anta hur det komma vara sedan som tvåbarnsmamma, du kan inte veta exakt hur det blir före du är i den situationen. Tänk om jag inte alls blir bra tvåbarnsmamma..

Sånt rör sig i mitt huvud, tillika som jag inte vill vänta en sekund till på att få vår andra efterlängtade ädelsten i famnen.

Tassighet i högsta grad..

         

06.08.2013 kl. 20:47

Fynd !

Måste säga att jag blev riktigt förtjust i Prismas barnskors-reahylla.

Vi åkte till Prisma med tanke på att inhandla nya gummistövlar och inneskor till dagisstarten. 

Hem kom vi med Askungen-tossor som var på -50%, fodrade gummistövlar på - 30%, vanliga gummistövlar och innetossor. Allt för BARA 45 €. Så nu har vi skor för en längre tid framöver. 

Så medan de andra varit ute och leka har jag  sorterat och märkt alla kläder, packat dagisväskan och bykt de smutsiga utekläderna. Huoh ! 

Sen tog jag välförtjänt kvällmål i form av mysli och persika-smoothie.

Bara jag vilat lite på målet skall jag pyrkka mig ut på en liten kvällslänk med hunden.

        

05.08.2013 kl. 20:33

Kvällen

Kvällen idag får Ni i tre bilder och lite text.

Först var vi till min bror och sambo på inflyttningskaffe till deras nya lägenhet - tyvärr blev det inga foton därifrån.

Efter det böt jag ut sambon mot hunden, och så for vi flickor till Mommo och blev bjudna på fruktsallad. Efter det gick vi ut och gå hela porukkan. Visst fick jag lite ont vid vissa skeden, men i det stora hela gick det riktigt bra och nu känns det skönt. Amanda och Hilma tyckte lika mycket om inte ännu mera om det och båda sover nu som stockar.

Nu skall den här mamman också vanka till sängs.

        

04.08.2013 kl. 23:07

Bilder

Hej !

De senaste dagarna får Ni i bilder och lite text.

Bilderna är tagna med telefon och har därmed inte den bästa kvalitén.

Mitt i Sambons förråds-städande hittade han pappret ovan. Ett salubrev gällande någon fastighet i Degerby från 1927. Jag har en förkärlek för sånt här gammalt och började genast forska i det.

Idag började vi dagen med gröt och vår gårds egna bär.

Senare på dagen var det dags för Hilmas veterinärbesök. Hade en massa olika orsaker att fara dit, men det är hunden snart slickat sönder sina tassar var huvudorsaken. Samt ville jag få kollat allmänna tillståndet, då vi inte tidigare haft den till veterinären. 

Allt tass-slickande har orsakar en lätt inflammation under tassarna, så vi fick åtgärder till det. Så visade det sig då att Hilma inte var chippad - så nu är hon det. Veterinär var och berömde Hilma för att hon är så frisk och får så pass bra med luft, med tanke på att hon är en mops. Och besöket blev inte alls så dyrt jag hade tänkt mig - så winwin där.

Efter veterinär besöket åkte vi iväg till Kyrkslätt för att handla.

Efter det mindre billiga besöket, skall huset nu få små "ansiktslyft" här och där. 

Efter det for vi till Musti&Mirri och handla nytt sele åt Hilma och så handlade vi mat i Prisma.

Utanför Prisma sålde de Papagalloglass. Och finns det en möjlighet till Papagalloglass, så tar man den. Blev favoritsorten - vitchoklad.

Kvällen kommer gå åt att hålla ungen på nedrevåningen, då fröken i frågan såååå gärna skulle vilja hjälpa pappa med slipande, spaklande och målande.

        

29.07.2013 kl. 18:51

Lördag

Eftersom det var så dåligt väder igår sköts våra ut och åka båt - planer upp tills idag. Har pratat med Amanda hela sommaren att hon skall och slippa och åka mammas mans båt, så idag for vi och åka båt.

First stop blev Jakobshamn. Det var väl lite tänkt att vi skulle äta där, men de hade nån specialdag så det fanns bara två rätter att välja emellan.

Så vi for till Barösund och äta istället.

Sen åkade vi bara omkring lite. 

Amanda somnade i båten en stund före vi var framme vid hamnen. Och nu har vi haft en lycklig unge hela dagen, som har fått åka båt.

Senare fick vi besök av Sambons sockersöta guddotter. 

Så bortsett från att jag inte kan gå som folk, så har vi haft en jätte bra dag.

        

27.07.2013 kl. 21:30
 
Kallas Cessi. 
Tjugotvå år.
Mamma åt Amanda & Madeleine.
Gift med Dani.
Skuldsatt husägare.
Jobbar som mentalvårdare.
Har en svaghet för vackra ting, gubbrock och avocado-smörgås.